Het is beroerd wakker worden voor Mario Draghi in Frankfurt. De gematigde Jörg Asmussen vertrekt uit de directie van de ECB om minister te worden in Berlijn. En daarnaast blijft de altijd lastige Wolfgang Schäuble minister van Fincanciën. Arne Petizmeza van AFS Group praat je bij.

1. ECB-president Mario Draghi verliest een belangrijke bondgenoot in de raad van bestuur. Het Duitse ECB-directielid Jörg Asmussen heeft om familieredenen zijn functie neergelegd en zal in in de derde regering van kanselier Merkel vice-minister van Arbeid worden. Asmussen zei dat de “functie bij de ECB in Frankfurt en mijn familie met twee zeer jonge kinderen in Berlijn waren niet te verenigen op de lange termijn.” Asmussen geldt als meer pragmatisch en gematigd dan de andere Duitser in de raad van bestuur, Jens Weidmann.

2. Volgens de Süddeutsche Zeitung zal Sabine Lautenschläger, de huidige vice-president van de Bundesbank, Asmussen opvolgen bij de ECB. Zij zou de enige vrouw zijn in de 23-koppige raad van bestuur van de ECB.

3. Duitsland heeft zoals verwacht een nieuwe regering, het derde kabinet van kanselier Angela Merkel en de tweede keer dat de twee grootste partijen CDU/CSU en SPD een coalitie vormen. Merkels partij heeft tien ministersposten; de SPD zes. Wolfgang Schäuble blijft minister van Financiën. De meest prominente ministersposten voor de SPD zijn die van Economische Zaken en Technologie en Buitenlandse Zaken, die vervuld worden door respectievelijk Sigmar Gabriel en Fran-Walter Steinmeier. Gabriel, de partijbaas van de SPD, wordt tevens vice-kanselier.

4. Uit een peiling in opdracht van de Spaanse krant El Mundo blijkt dat 35 procent van de Catalanen wil dat de rijke autonome regio onafhankelijk wordt van Spanje. 39 procent procent wil daarentegen geen verandering. De seperatistische Catalaanse partij CiU van Artur Mas streeft al jaren na onafhankelijkheid, en heeft unilateraal aangekondigd volgend jaar hierover een referendum te willen houden. De Spaanse regering heeft meerdere malen aangegeven dit niet te zullen toestaan.

5. Volgens het Chinese Caixin heeft de regering in Beijing voor volgend jaar een groeidoelstelling van 7,5 procent op het oog, gelijk aan de doelstelling voor 2013. 7,5 procent lijkt op het eerste oog spectaculair, maar afgelopen decennium groeide China dikwijls met meer dan 10 procent per jaar.

6. De chatrooms voor handelaren van JPMorgan Chase gaan op slot, waardoor het voor tegenpartijen een stuk moeilijker wordt om zaken te doen met de Amerikaanse grootbank. Dit meldt Bloomberg News. Het verbod komt in de nasleep de Liborfraude en andere schandalen waarbij JPMorgan betrokken was. Chatgeschiedenissen blijken een schat aan belastende informatie te bevatten voor autoriteiten die onderzoek doen naar misstanden bij banken en andere marktpartijen.

7. Europese beurzen zijn vanochtend in rustige handel vlak gestart nadat Aziatische beurzen vanochtend de week aftrapten met verliezen. Uit China kwamen cijfers die op lager dan verwachte groei in de industrie wezen. Daarnaast zijn handelaren terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, wanneer duidelijk moet worden of er een begin wordt gemaakt met de afbouw van monteaire stimulering – tapering in het jargon van de markt. Daarnaast zijn er nog maar tien handelsagen te gaan in 2013 (voor sommige beurzen nog minder), en veel partijen hebben de boeken al gesloten en houden het voor gezien.

8. ArcelorMittal is vanochtend hekkensluiter in de AEX met een verlies van 2,4 procent nadat de Japanse zakenbank het advies op de staalreus verlaagde van Kopen naar Neutraal. Volgens de analisten van Nomura zal ArcelorMittal geraakt worden door de dalende ijzerertsprojzen, wat het herstel van de staalmarkt grotendeels teniet zal doen. ArcelorMittal ontplooit omvangrijke ijzerertsactiviteiten om de hoogovens zelf van grondstoffen te kunnen voorzien.

9. Techbedrijf BE Semiconductor heeft melding gemaakt van verduistering bij een Amerikaanse dochter. Het verlies zou kunnen oplopen tot 2 miljoen euro. Ter illustratie: in het derde kwartaal bedroeg de nettowinst 4,4 miljoen euro en de kasstroom uit operationele activiteiten 3,2 miljoen euro.

10. Het Financieel Dagblad heeft vanochtend een voorpublicatie over de val van SNS Reaal gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de top van de bankverzekeraar tot op het laatste moment geprobeerd heeft de nationalisatie te voorkomen. SNS Reaal zette alle hoop op een reddingsoperatie waarbij de grote drie banken steun zouden verlenen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl